Szczepionki mleczarskie

Szczepionki mleczarskie, zwane także starterami do mleka to nic innego, jak żywe szczepy bakterii wykorzystywane m.in. do produkcji serów twardych i półtwardych oraz słodkiego twarogu. Z zaszczepionego mleka produkowane są probiotyczne jogurty, działające jak osłona na jelita lub drogi moczowo-płciowe. Szczepionki stanowią bowiem podstawę bioprotekcji, która pomaga w zwalczaniu złej mikroflory oraz nadaje produktom wyjątkowy smak i aromat.

Szczepionki do sera

Szczepionki do sera dzielą się na mezofilne i termofilne, różniące się od siebie temperaturą aktywacji i optymalnej pracy. Te pierwsze wykorzystywane są przy produkcji serów w temperaturze nieprzekraczającej 38oC. Za optymalną temperaturę przyjmuje się 30oC, a minimum to 20oC. Szczepy bakterii mezofilnych znajdują zastosowanie m.in. przy produkcji serów świeżych, pleśniowych oraz półtwardych, takich jak np. Edam. Oprócz tego wspomagają także proces zakwaszania mleka i śmietany. Bakterie termofilne dodawane są natomiast do serów wytwarzanych w zakresie temperatur 40-60oC, takich jak mozzarella czy twaróg. Ich optymalną temperaturą pracy jest 45oC.
W naszej ofercie znajdą Państwo m.in. szczepionki do sera Tylżyckiego, Salami, a także Gouda. Sprzedajemy również startery do jogurtów i kefirów. W celu złożenia zamówienia bądź w przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu.

Szczepionki