Analityka mleka

Analityka mleka to szereg badań mających na celu określenie składu mleka i jego przydatności do spożycia. Ich wyniki pozwalają m.in. na ustalenie procentowej zawartości tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy i wody w produkcie. W zależności od rodzaju testy do mleka mogą wykazać też ogólną liczbę zawartych w nim drobnoustrojów i komórek somatycznych, a także ilość mocznika i chlorków. Umożliwiają również oznaczenie produktu pod kątem lekowrażliwości drobnoustrojów chorobotwórczych. Szczególnym rodzajem badań są testy na antybiotyk w mleku takie jak Charm DIP TEST oraz serie poboczne: MRLBL3, Chloramfenikol, Charm Quad czy Streptomycyna. Należy do nich także test CowSide II wykazujący występowanie również innych szkodliwych substancji.

Do wykonywania wspomnianych badań służy analizator mleka, taki jak np. system novaLUM o zaawansowanej czułości. Urządzenie to gwarantuje monitoring skażenia na najwyższym poziomie. W zależności od rodzaju analizatory umożliwiają badanie jakości mleka UHT pochodzącego nie tylko od krowy, ale i innych zwierząt, np. od kóz. Urządzenia te pozwalają też na badanie sera lub śmietany.

Testy na ogólną ilość bakterii w mleku

Szczególnym rodzajem badań są testy na ogólną ilość bakterii w mleku. Należą do nich m.in. Peel Platte EC wykrywające bakterie E.coli i Coliformy oraz Peel Plate AC na bakterie tlenowe w mleczarstwie. Należy przy tym podkreślić, że nie wszystkie bakterie w mleku są złe. Istnieje wiele mikroorganizmów mających pozytywny wpływ nasze zdrowie, a także na walory smakowe i aromat mlecznych produktów. Do dobrych bakterii należą m.in. szczepy Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus.

all-ROs-Milk-strips-cow

Wymagania Importowe Unii Celnej

Krowa Rosyjska

CHARM SCI. FILM