Czy w mleku występują konserwanty?

Proces technologiczny, w wyniku którego uzyskiwane jest tak zwane mleko spożywcze, składa się z kilku etapów. Wiele osób nurtuje dziś kwestia konserwowanej żywności oraz napojów. Jak to wygląda w przypadku produkcji mleka na skalę przemysłową? Zapraszamy do lektury wpisu, w którym wyjaśniamy co nieco na ten temat.

Jakie są rodzaje mleka występujące na rynku polskiej branży nabiałowej?

W Polsce mleko pozyskiwane jest z udoju krów, kóz, rzadziej owiec i jest dystrybuowane na skalę przemysłową. Dobre mleko to mleko przed konsumpcją poddane zostaje  testom analitycznym na obecność drobnoustrojów, bakterii oraz antybiotyków, a następnie oczyszczone. W handlu dostępne są:

Każdy z wyżej zaprezentowanych procesów technologicznych nie wpływa znacząco na wartości odżywcze, natomiast zmienia smak mleka. W czasie długotrwałego przechowywania hermetycznie zamkniętego mleka może dojść do naturalnych przemian chemicznych między białkami i cukrami, na skutek czego zmianie może ulec barwa mleka na lekko brązowawą. Jak widać brak tutaj udziału jakichkolwiek substancji konserwujących. Mleko poddane obróbce termicznej uznawane jest za łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka, oczywiście wykluczając grupę osób z nietolerancją na białko lub uczulonych na białko mleka, albo mających nietolerancję laktozy.

Wróć do bloga