Nasza firma tomlab.pl specjalizuje się w zakresie szeroko pojętej analityki mleka, która ma na celu analizę składu mleka. Na podstawie analizy składu mleka określa się jego przydatność do spożycia, zawartość procentową poszczególnych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Daje to również możliwość wykluczenia w produkcie obecności szkodliwych substancji, mocznika, chlorku i drobnoustrojów. W tym celu […]
Sery są jednym z tych elementów naszej diety, dlatego pojawiają się na naszych talerzach niemal codziennie. W sklepach możemy przebierać w różnych rodzajach serów żółtych, które różnią się między sobą smakiem, aromatem, a także konsystencją. Każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Znamy dobrze ich smak i charakterystyczny zapach, jednak niewielu z nas wie, jak dokładnie […]
Mascarpone jest obecnie jednym z najpopularniejszych serów wykorzystywanych do pieczenia ciast i tworzenia deserów z delikatną, śmietankową masą. Popularność zyskał dzięki niezwykle łagodnemu i słodkiemu smakowi. Najbardziej znany w Polsce jest jako główny składnik włoskiego deseru tiramisu, ale świetnie sprawdza się także z makaronami oraz mięsem. Jest to ser nieposiadający skórki, o gładkiej konsystencji i […]
Wszyscy zdajemy sobie doskonale sprawę z tego, jak ważne jest dla naszego zdrowia jedzenie produktów spożywczych zawierających w sobie cenne witaminy i mikroelementy. To dlatego do naszej codziennej diety należy włączać produkty mlekopochodne, które są bogatym źródłem wapnia, wielu witamin i mikroelementów, a także dostarczają naszym organizmom dobrych bakterii, które dbają o poprawne funkcjonowanie flory […]
Jakie kultury bakterii znajdują się w jogurtach i kefirach?
10 stycznia 2020
Jogurt i kefir to napoje, które powstają z mleka, a ich regularne picie sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość wapnia, a także dobroczynną florę bakteryjną, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego, odpornościowego oraz właściwą perystaltykę jelit. Wpływ mikroflory na nasze zdrowie jest ciągle badany, ale nie od dziś wiadomo, że wszelkie […]
Twaróg nazywany też białym serem jest w naszym kraju bardzo popularnym produktem wytwarzanym z mleka. Jego historia jest długa, bo wyrabiano go jeszcze w czasach starożytnych, a w Polsce jest znany od wielu stuleci. Obecnie nasz kraj jest jednym z większych producentów twarogu. Bez niego nie mogłyby powstać tak charakterystyczne dla naszej kuchni dania jak […]
Jak dbać o czystość powietrza w zakładach przetwórstwa mlecznego?
7 października 2019
Zanieczyszczone powierzchnie mogą mieć negatywny wpływ na produkowane w danym zakładzie przetwory mleczne, a w skrajnych przypadkach skutkować wysokimi karami dla zakładu lub nawet jego zamknięciem. Dlatego poza restrykcyjnymi przepisami prawa w życie wszedł także Europejski Przewodnik Dobrych Praktyk Higienicznych dla zakładów przetwórczych, który wskazuje, na co powinny zwracać szczególną uwagę osoby przebywające w zakładzie. […]
Mleko dostarczane przez właścicieli krów do zakładów mleczarskich nie może być skażone mikroorganizmami szkodliwymi dla człowieka. Aby wykryć ich obecność, przeprowadza się specjalne testy do mleka. Przykładem takiego testu jest nasz produkt – PocketSwab Plus. Jak on działa? Test na czystość powierzchni Test wykonuje się w temperaturze pokojowej, a pobraną próbkę można przechowywać maksymalnie 6 […]
Bakterie dostają się do mleka z kanałów strzykowych wymienia i ze środowiska zewnętrznego. To drugie obejmuje m.in. zły stan skóry krowy, brudne urządzenia używane do doju, nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel, złe jakościowo powietrze w oborze oraz pasze. W jaki sposób sprawdza się, czy mleko przeznaczone do dalszej produkcji jest czyste i czy nie ma […]
Mleko uznawane jest za produkt zdrowy i bezpieczny do spożycia, jednak tylko wtedy, gdy produkujący je zakład przestrzega ścisłych norm jakościowych i dba o zachowanie higieny procesu wytwórczego. W tym celu stosowane są nowoczesne technologie analityczne, które pozwalają upewnić się, że do klientów trafi produkt wysokiej jakości. Jakie są główne zagrożenia wynikające z nieprzestrzegania norm […]
Mleko krów towarzyszy ludzkości od 11 tysięcy lat i po dzień dzisiejszy jest bardzo chętnie spożywanym produktem. Nic dziwnego. Znajduje się w nim skarbnica cennych witamin i minerałów, które dla zachowania zdrowia, powinny znaleźć się w codziennej diecie człowieka. Dlaczego warto włączyć mleko do swojego jadłospisu?
Mleko to życiodajny napój, który odgrywa bardzo ważną rolę w codziennej diecie człowieka, a zwłaszcza w pierwszym okresie życia pozapłodowego. Skład bogaty w białko, wapń, potas, magnez i wiele innych minerałów oraz witamin wpływających korzystnie na nasze zdrowie powoduje, że chętnie pijemy je przez całe życie. Skoro mleko na dobre gości w naszym codziennym menu, […]
W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.AkceptujęDowiedz się więcej