Produkcja ricotty krok po kroku

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych serów. Bez względu jednak na to, na jakie nazewnictwo się zdecydujemy, ricotta należy do serów typu zwarowego, […]

Więcej...

Metody pakowania sera

Wyjątkowe walory smakowe serów oraz możliwość ich szerokiego zastosowania w sztuce kulinarnej sprawiły, że sery na stałe zagościły na naszych stołach. Trudno określić dokładną datę rozpoczęcia produkcji serów, jednak miało to miejsce niedługo po udomowieniu bydła. Od tego czasu niemal każda kultura i każdy kraj, zaczął wytwarzać własne przetwory mleczne w tym sery. Wielowiekowe tradycje […]

Więcej...

Najważniejsze składniki mleka

Na temat mleka istnieje wiele mitów. Jedni naukowcy twierdzą, że mleko należy spożywać codziennie, inni, że dorosłym ono nie służy. Czym się kierować szukając odpowiedzi, co jest prawdą, a co nią nie jest? Warto uwzględnić najnowszą piramidę żywienia powstałą z inicjatywy Instytutu Żywności i żywienia. Przedstawia ona opis proporcji żywności niezbędnej do prawidłowego i kompleksowego […]

Więcej...

Na czym polega charm MRL Test?

Nasza firma tomlab.pl specjalizuje się w zakresie szeroko pojętej analityki mleka, która ma na celu analizę składu mleka. Na podstawie analizy składu mleka określa się jego przydatność do spożycia, zawartość procentową poszczególnych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Daje to również możliwość wykluczenia w produkcie obecności szkodliwych substancji, mocznika, chlorku i drobnoustrojów. W tym celu […]

Więcej...

Szczepionki do sera. Przegląd rozwiązań

Sery są jednym z tych elementów naszej diety, dlatego pojawiają się na naszych talerzach niemal codziennie. W sklepach możemy przebierać w różnych rodzajach serów żółtych, które różnią się między sobą smakiem, aromatem, a także konsystencją. Każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Znamy dobrze ich smak i charakterystyczny zapach, jednak niewielu z nas wie, jak dokładnie […]

Więcej...

Jak powstaje mascarpone?

Mascarpone jest obecnie jednym z najpopularniejszych serów wykorzystywanych do pieczenia ciast i tworzenia deserów z delikatną, śmietankową masą. Popularność zyskał dzięki niezwykle łagodnemu i słodkiemu smakowi. Najbardziej znany w Polsce jest jako główny składnik włoskiego deseru tiramisu, ale świetnie sprawdza się także z makaronami oraz mięsem. Jest to ser nieposiadający skórki, o gładkiej konsystencji i […]

Więcej...

Na czym polega bioprotekcja mleka?

Wszyscy zdajemy sobie doskonale sprawę z tego, jak ważne jest dla naszego zdrowia jedzenie produktów spożywczych zawierających w sobie cenne witaminy i mikroelementy. To dlatego do naszej codziennej diety należy włączać produkty mlekopochodne, które są bogatym źródłem wapnia, wielu witamin i mikroelementów, a także dostarczają naszym organizmom dobrych bakterii, które dbają o poprawne funkcjonowanie flory […]

Więcej...

Jakie kultury bakterii znajdują się w jogurtach i kefirach?

Jogurt i kefir to napoje, które powstają z mleka, a ich regularne picie sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość wapnia, a także dobroczynną florę bakteryjną, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego, odpornościowego oraz właściwą perystaltykę jelit. Wpływ mikroflory na nasze zdrowie jest ciągle badany, ale nie od dziś wiadomo, że wszelkie […]

Więcej...

Jak powstaje słodki twaróg?

Twaróg nazywany też białym serem jest w naszym kraju bardzo popularnym produktem wytwarzanym z mleka. Jego historia jest długa, bo wyrabiano go jeszcze w czasach starożytnych, a w Polsce jest znany od wielu stuleci. Obecnie nasz kraj jest jednym z większych producentów twarogu. Bez niego nie mogłyby powstać tak charakterystyczne dla naszej kuchni dania jak […]

Więcej...

Jak dbać o czystość powietrza w zakładach przetwórstwa mlecznego?

Zanieczyszczone powierzchnie mogą mieć negatywny wpływ na produkowane w danym zakładzie przetwory mleczne, a w skrajnych przypadkach skutkować wysokimi karami dla zakładu lub nawet jego zamknięciem. Dlatego poza restrykcyjnymi przepisami prawa w życie wszedł także Europejski Przewodnik Dobrych Praktyk Higienicznych dla zakładów przetwórczych, który wskazuje, na co powinny zwracać szczególną uwagę osoby przebywające w zakładzie. […]

Więcej...

Testy ATP do mleka. Charakterystyka

Mleko dostarczane przez właścicieli krów do zakładów mleczarskich nie może być skażone mikroorganizmami szkodliwymi dla człowieka. Aby wykryć ich obecność, przeprowadza się specjalne testy do mleka. Przykładem takiego testu jest nasz produkt – PocketSwab Plus. Jak on działa? Test na czystość powierzchni Test wykonuje się w temperaturze pokojowej, a pobraną próbkę można przechowywać maksymalnie 6 […]

Więcej...

Jak testuje się czystość mleka?

Bakterie dostają się do mleka z kanałów strzykowych wymienia i ze środowiska zewnętrznego. To drugie obejmuje m.in. zły stan skóry krowy, brudne urządzenia używane do doju, nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel, złe jakościowo powietrze w oborze oraz pasze. W jaki sposób sprawdza się, czy mleko przeznaczone do dalszej produkcji jest czyste i czy nie ma […]

Więcej...