Jakie kultury bakterii znajdują się w twarogach?

Twarogi to bardzo popularne produkty spożywcze przetwórstwa mleczarskiego. Tradycyjne twarogi można z łatwością przygotować, ukwaszając mleko, wykorzystuje się wówczas bakterie obecne w mleku lub można skorzystać z rozwiązania dającego bardziej przewidywalne efekty w postaci zakupu specjalnej mieszanki kultur bakterii przeznaczonych do robienia twarogów. Twarogi są szczególnie cenione przez konsumentów ze względu na swój orzeźwiający smak […]

Więcej...

Rodzaje szczepionek mleczarskich

Niegdyś zaszczepy do wytwarzania produktów mleczarskich były wytwarzane domowymi sposobami. Wówczas wykorzystywane bakterie natywne, które są składniekiem mleka krowiego. Obecnie, kiedy mamy do czynienia z prężnym rozwojem przemysłu mleczarskiego, za wytworzenie szczepionek odpowiedzialna jest branża produkująca różne szczepy.

Więcej...

Czym są luminometry?

Luminometria była swego czasu wykorzystywana przez NASA do wykrywania nowych form życia na innych planetach. Aktualnie wykorzystywana jest w wielu branżach przemysłowych jako podstawa działania czujników biologicznych. Powstające w przemyśle spożywczym różnego rodzaju zanieczyszczenia mikrobiologiczne, mogą być przyczyną zakażenia środowiska produkcyjnego. W dalszej perspektywie może to prowadzić do uszkodzenia, zepsucia produktu spożywczego i wielkich strat […]

Więcej...

Jak dobrostan krów wpływa na jakość mleka?

Na poprawne rozumienie pojęcia dobrostanu składają się trzy elementy. Pierwszym z nich naturalne, czyli zgodne z biologia danego zwierzęcia funkcjonowanie, drugim elementem są emocje, których zwierzę doświadcza, zaś trzecim zdolność zwierzęcia do wyrażania naturalnego behawioru zgodnego z etogramem danego gatunku. O tym, czy dane warunki są spełnione mówi nam zachowanie zwierzęcia. Jeżeli zwierzę nie przejawia […]

Więcej...

Produkcja ricotty krok po kroku

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych serów. Bez względu jednak na to, na jakie nazewnictwo się zdecydujemy, ricotta należy do serów typu zwarowego, […]

Więcej...

Metody pakowania sera

Wyjątkowe walory smakowe serów oraz możliwość ich szerokiego zastosowania w sztuce kulinarnej sprawiły, że sery na stałe zagościły na naszych stołach. Trudno określić dokładną datę rozpoczęcia produkcji serów, jednak miało to miejsce niedługo po udomowieniu bydła. Od tego czasu niemal każda kultura i każdy kraj, zaczął wytwarzać własne przetwory mleczne w tym sery. Wielowiekowe tradycje […]

Więcej...

Najważniejsze składniki mleka

Na temat mleka istnieje wiele mitów. Jedni naukowcy twierdzą, że mleko należy spożywać codziennie, inni, że dorosłym ono nie służy. Czym się kierować szukając odpowiedzi, co jest prawdą, a co nią nie jest? Warto uwzględnić najnowszą piramidę żywienia powstałą z inicjatywy Instytutu Żywności i żywienia. Przedstawia ona opis proporcji żywności niezbędnej do prawidłowego i kompleksowego […]

Więcej...

Na czym polega charm MRL Test?

Nasza firma tomlab.pl specjalizuje się w zakresie szeroko pojętej analityki mleka, która ma na celu analizę składu mleka. Na podstawie analizy składu mleka określa się jego przydatność do spożycia, zawartość procentową poszczególnych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Daje to również możliwość wykluczenia w produkcie obecności szkodliwych substancji, mocznika, chlorku i drobnoustrojów. W tym celu […]

Więcej...

Szczepionki do sera. Przegląd rozwiązań

Sery są jednym z tych elementów naszej diety, dlatego pojawiają się na naszych talerzach niemal codziennie. W sklepach możemy przebierać w różnych rodzajach serów żółtych, które różnią się między sobą smakiem, aromatem, a także konsystencją. Każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Znamy dobrze ich smak i charakterystyczny zapach, jednak niewielu z nas wie, jak dokładnie […]

Więcej...

Jak powstaje mascarpone?

Mascarpone jest obecnie jednym z najpopularniejszych serów wykorzystywanych do pieczenia ciast i tworzenia deserów z delikatną, śmietankową masą. Popularność zyskał dzięki niezwykle łagodnemu i słodkiemu smakowi. Najbardziej znany w Polsce jest jako główny składnik włoskiego deseru tiramisu, ale świetnie sprawdza się także z makaronami oraz mięsem. Jest to ser nieposiadający skórki, o gładkiej konsystencji i […]

Więcej...

Na czym polega bioprotekcja mleka?

Wszyscy zdajemy sobie doskonale sprawę z tego, jak ważne jest dla naszego zdrowia jedzenie produktów spożywczych zawierających w sobie cenne witaminy i mikroelementy. To dlatego do naszej codziennej diety należy włączać produkty mlekopochodne, które są bogatym źródłem wapnia, wielu witamin i mikroelementów, a także dostarczają naszym organizmom dobrych bakterii, które dbają o poprawne funkcjonowanie flory […]

Więcej...

Jakie kultury bakterii znajdują się w jogurtach i kefirach?

Jogurt i kefir to napoje, które powstają z mleka, a ich regularne picie sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość wapnia, a także dobroczynną florę bakteryjną, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego, odpornościowego oraz właściwą perystaltykę jelit. Wpływ mikroflory na nasze zdrowie jest ciągle badany, ale nie od dziś wiadomo, że wszelkie […]

Więcej...