Etapy dojrzewania sera

Do przeprowadzenia procesu dojrzewania serów potrzebna jest stabilna temperatura otoczenia, zazwyczaj między 12 i 14 ⁰C. Z wyjątkiem serów typu szwajcarskiego, których dojrzewanie na pewnym etapie wymaga temperatury około 20 ⁰C. Istotnym elementem przygotowania dojrzewalni jest dostęp do świeżego powietrza, równomierne wietrzenie bez gwałtownych wahań temperatury oraz zapewnienie odpowiedniej wilgotność na poziomie między 75 i […]

Więcej...

Po czym poznać jakość sera?

Na rynku dostępne są sery w wielu gatunkach, kolorach i postaciach oraz tak zwane wyroby seropodobne, imitujące ser. Wiele osób ma nadal trudność z rozpoznaniem istotnej różnicy. Na pewno będą to rozbieżności w smaku i cenie. Co jeszcze warto wiedzieć, aby móc poznać jakość i autentyczność sera? O tym w naszym wpisie. Zapraszamy.

Więcej...

Jak przebiega luminometryczne badanie mleka UHT?

W celu uniknięcia strat oraz zaoszczędzenia nakładów przemysł mleczarski wykorzystuje tak zwane czujniki biologiczne. Przykładem takiej procedury jest poddanie badaniu luminometrycznemu mleka surowego, będącego po obróbce cieplnej lub w trakcie przechowywania, co pozwala na ustalenie ogólnej liczby drobnoustrojów, liczby przetrwalników Bacillus i beztlenowych laseczek przetrwalnikujących, redukujących siarczany i gazotwórczych. Luminometria umożliwia również określenie liczby bakterii […]

Więcej...

Czy w mleku występują konserwanty?

Proces technologiczny, w wyniku którego uzyskiwane jest tak zwane mleko spożywcze, składa się z kilku etapów. Wiele osób nurtuje dziś kwestia konserwowanej żywności oraz napojów. Jak to wygląda w przypadku produkcji mleka na skalę przemysłową? Zapraszamy do lektury wpisu, w którym wyjaśniamy co nieco na ten temat.

Więcej...

Zastosowanie inkubatorów do mleka

Nasza firma TomLab Food Specialist specjalizuje się w zaopatrywaniu się laboratoriów w innowacyjne testy do badania mleka, które są szeroko wykorzystywane w branży mleczarskiej i szeroko zakrojonej branży rolniczej. Jednym z produktów cieszących się największą popularnością są inkubatory do testów do mleka. Służą one wykrywaniu obecności antybiotyków w próbkach mleka oraz do przechowywania ich w […]

Więcej...

Jakie kultury bakterii znajdują się w twarogach?

Twarogi to bardzo popularne produkty spożywcze przetwórstwa mleczarskiego. Tradycyjne twarogi można z łatwością przygotować, ukwaszając mleko, wykorzystuje się wówczas bakterie obecne w mleku lub można skorzystać z rozwiązania dającego bardziej przewidywalne efekty w postaci zakupu specjalnej mieszanki kultur bakterii przeznaczonych do robienia twarogów. Twarogi są szczególnie cenione przez konsumentów ze względu na swój orzeźwiający smak […]

Więcej...

Rodzaje szczepionek mleczarskich

Niegdyś zaszczepy do wytwarzania produktów mleczarskich były wytwarzane domowymi sposobami. Wówczas wykorzystywane bakterie natywne, które są składniekiem mleka krowiego. Obecnie, kiedy mamy do czynienia z prężnym rozwojem przemysłu mleczarskiego, za wytworzenie szczepionek odpowiedzialna jest branża produkująca różne szczepy.

Więcej...

Czym są luminometry?

Luminometria była swego czasu wykorzystywana przez NASA do wykrywania nowych form życia na innych planetach. Aktualnie wykorzystywana jest w wielu branżach przemysłowych jako podstawa działania czujników biologicznych. Powstające w przemyśle spożywczym różnego rodzaju zanieczyszczenia mikrobiologiczne, mogą być przyczyną zakażenia środowiska produkcyjnego. W dalszej perspektywie może to prowadzić do uszkodzenia, zepsucia produktu spożywczego i wielkich strat […]

Więcej...

Jak dobrostan krów wpływa na jakość mleka?

Na poprawne rozumienie pojęcia dobrostanu składają się trzy elementy. Pierwszym z nich naturalne, czyli zgodne z biologia danego zwierzęcia funkcjonowanie, drugim elementem są emocje, których zwierzę doświadcza, zaś trzecim zdolność zwierzęcia do wyrażania naturalnego behawioru zgodnego z etogramem danego gatunku. O tym, czy dane warunki są spełnione mówi nam zachowanie zwierzęcia. Jeżeli zwierzę nie przejawia […]

Więcej...

Produkcja ricotty krok po kroku

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych serów. Bez względu jednak na to, na jakie nazewnictwo się zdecydujemy, ricotta należy do serów typu zwarowego, […]

Więcej...

Metody pakowania sera

Wyjątkowe walory smakowe serów oraz możliwość ich szerokiego zastosowania w sztuce kulinarnej sprawiły, że sery na stałe zagościły na naszych stołach. Trudno określić dokładną datę rozpoczęcia produkcji serów, jednak miało to miejsce niedługo po udomowieniu bydła. Od tego czasu niemal każda kultura i każdy kraj, zaczął wytwarzać własne przetwory mleczne w tym sery. Wielowiekowe tradycje […]

Więcej...

Najważniejsze składniki mleka

Na temat mleka istnieje wiele mitów. Jedni naukowcy twierdzą, że mleko należy spożywać codziennie, inni, że dorosłym ono nie służy. Czym się kierować szukając odpowiedzi, co jest prawdą, a co nią nie jest? Warto uwzględnić najnowszą piramidę żywienia powstałą z inicjatywy Instytutu Żywności i żywienia. Przedstawia ona opis proporcji żywności niezbędnej do prawidłowego i kompleksowego […]

Więcej...