Bioprotekcja mleka i sera

To dobra, naturalna alternatywa dla sztucznych konserwantów! Bioprotekcja mleka i sera polega na dodawaniu do nabiału kultur bakterii, które chronią żywność przed zepsuciem, podkreślają jej aromat i smak, a oprócz tego mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Skutecznie hamują rozwijanie się złych bakterii, drożdży oraz pleśni. Probiotyki w mleku, a więc żywe kultury bakterii do mleka wpływają na właściwy rozwój flory bakteryjnej. Wzmacniają ciało oraz układ pokarmowy człowieka, a także pomagają unikać alergii. Sprzedajemy szczepy bakterii dedykowane różnorodnym produktom mleczarskim.

Kultury bakterii do jogurtu i kefiru

W naszej ofercie można znaleźć kultury bakterii do jogurtu, a są to m.in. pałeczki kwasu mlekowego (lactobacillus). Naturalnie występują w jelicie grubym, jamie ustnej oraz drogach płciowo-moczowych. Są odpowiedzialne za wytwarzanie zasadowego środowiska, w którym giną zarazki. Są one wykorzystywane również jako kultury bakterii do kefiru. Wspomagają zdrową fermentację mleka, ale również potęgują wchłanianie fosforu i wapnia przez organizm człowieka, dlatego są polecane dla osób w każdym wieku. Probiotyczne jogurty i kefiry powinny być także stosowane przy antybiotykoterapii, ponieważ lactobacillus często są łączone z bifidobakteriami, które są elementem produktów osłonowych.

Kultury bakterii do twarogu i innych serów

Naszym klientom oferujemy także kultury bakterii do twarogu. Najczęściej należą one do grupy kwaszących, znacznie mniejsza część szczepów ma działanie aromatyzujące. Wśród naszych szczepów można znaleźć Lactococcus lactis i cremoris, Lactococcus lactis var. Diacetilactis czy Leuconostoc cremoris. Z kolei kultury bakterii do serów półtwardych oraz twardych dojrzewających to m.in.: szczepy Pediococcus. Odgrywają dużą rolę podczas dojrzewania sera, ponieważ spowalniają albo całkowicie hamują działanie niepożądanych bakterii w procesie dojrzewania.