Jakich testów używa się do wykrycia antybiotyków w mleku?

Mleko, które spożywamy, a co za tym idzie także nabiał, powinny być produktami najwyższej jakości, które są zdrowe i wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Aby tak było bardzo ważne jest badanie tego typu propozycji m.in. pod kątem występowania antybiotyków i ich pozostałości. Jakie testy są wykorzystywane do wykrycia niekorzystnych substancji? Temat ten omawiamy w naszym artykule.  

Antybiotyki w mleku – dlaczego tak niepożądane?

Obecność antybiotyków w pożywieniu, które jemy każdego dnia wpływa negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. W dłuższej perspektywie zwiększa ryzyko występowania reakcji alergicznych, a także zaburzeń funkcjonowania tkanek i całych narządów. Przyjmowanie antybiotyków obecnych w mleku sprawia też, że w naszym organizmie mogą powstawać lekoodporne szczepy bakteryjne. Specjaliści są zgodni, że to poważne zagrożenie dla dobrego funkcjonowania ciała ludzkiego.

Nic więc dziwnego, że istnieją regulacje, których celem jest ograniczenie użycia antybiotyków w leczeniu zwierząt, a także normy pozwalające zweryfikować dopuszczalną ilość pozostałości tych środków w mleku.  

Normy prawne, które należy wziąć pod uwagę to m.in.:

Wykrywanie antybiotyków w mleku – jakie testy wykorzystać?

Jakie metody są wykorzystywane, by wykryć obecność antybiotyków w mleku? Na uwagę zasługują przede wszystkim szybkie, ale wiarygodne testy oferowane przez naszą firmę. Zaliczamy do nich:

Wróć do bloga