Home 5 Newsy 5 Etapy dojrzewania sera

Etapy dojrzewania sera

dojrzewanie sera

Do przeprowadzenia procesu dojrzewania serów potrzebna jest stabilna temperatura otoczenia, zazwyczaj między 12 i 14 ⁰C. Z wyjątkiem serów typu szwajcarskiego, których dojrzewanie na pewnym etapie wymaga temperatury około 20 ⁰C. Istotnym elementem przygotowania dojrzewalni jest dostęp do świeżego powietrza, równomierne wietrzenie bez gwałtownych wahań temperatury oraz zapewnienie odpowiedniej wilgotność na poziomie między 75 i 95%. Szczegółowe parametry ustalane są w zależności od rodzaju dojrzewającego sera. We wpisie przedstawiamy typowe etapy dojrzewania serów. Zapraszamy.

Dojrzewanie serów

Kluczową rolę w procesie produkcji oraz dojrzewania serów odgrywają odpowiednio dobrane kultury bakterii do serów. Proces dojrzewania serów jest złożona przemianą chemiczną w obrębie ich struktury. Następuje zmiana zawartości wody i rozkład białek, na skutek czego dochodzi do wytwarzania się aminokwasów. Podczas trwania procesu dojrzewania serów dochodzi do równomiernego rozłożenia tych aminokwasów. Dzięki temu ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak i zapach. W procesie tym zachodzi również hydroliza tłuszczów. Natomiast powstawanie mniejszych lub większych otworków w serach jest związane z wytwarzanym przez bakterie fermentacji propionowej dwutlenku węgla.

Etapy dojrzewania sera

W tym celu można zaaranżować pomieszczenie piwniczne i adoptować je na domową dojrzewalnię. Natomiast w przypadku profesjonalnych serowarni, stosuje się specjalne szafy do dojrzewania serów. Należy zapewnić temperaturę otoczenia na poziomie 12-14 ⁰C lub niższą w zależności od wymogów technologicznych danego gatunku sera. Standardowa wilgotność otoczenia powinna być na poziomie 75-95 %. Zapewnić należy ochronę przed nasłonecznieniem, które może zakłócić cały proces dojrzewania sera.

Podczas dojrzewania sera zachodzą następujące etapy biochemiczne:

  • Proteoliza – na skutek działania kwasu mlekowego następuje rozpad kazeiny, powstają aminokwasy.
  • Lipoliza – enzym lipaza, pochodzący bezpośrednio z mleka, dodawany dodatkowo w procesie lub pochodzący od mikroorganizmów biorących udział w dojrzewaniu, powoduje rozpad trójglicerydów tłuszczowych do wolnych kwasów tłuszczowych.
  • Glikoliza – Następuje rozkład glukozy i laktozy.

Zobacz inne wpisy

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Charm Test to rewolucyjne narzędzie, które może znacząco wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo produktów mleczarskich oraz obniżyć koszty operacyjne w branży. Czym dokładnie jest i w jakich przypadkach znajduje zastosowanie? Na te pytania odpowiadamy w niniejszym wpisie....

czytaj dalej
Jak zadbać o czystość wody?

Jak zadbać o czystość wody?

Woda to jeden z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Jej czystość ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak zadbać o jej jakość oraz jakie testy można wykonać, aby upewnić się, co można znaleźć w jej składzie....

czytaj dalej
Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej