Blog

Jakimi testami określa się ogólną ilość bakterii w mleku?

Aby mleko było bezpieczne i zdrowe, musi mieć odpowiednią jakość higieniczną. Jego skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne oraz ilość bakterii, które się w nim znajdują, decydują o technologicznej przydatności tego produktu.

Więcej...

Kiedy stosuje się PEEL PLATE TEST i co wykazuje?

Aby mleko zostało dopuszczone do sprzedaży, musi spełniać szereg norm jakościowych. Dla konsumentów znaczenie ma przede wszystkim smak produktu i jego trwałość. Hodowcy bydła i producenci przetworów mlecznych, doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak istotne znaczenie ma czystość mleka. Istnieje wiele metod przydatnych podczas określania czy mleko jest czyste. Jedną z nich są testy […]

Więcej...

W jaki sposób zachowuje się czystość powietrza w zakładach przetwórstwa mleka?

Nabiał, a szczególnie zaliczane do tej kategorii mleko, jest ważnym produktem w diecie niemal każdego z nas. Niewiele osób wie jednak, że przygotowanie tego rodzaju propozycji wiąże się z dużymi wysiłkami podejmowanymi przez producentów. Jednym z najważniejszych czynników jest m.in. konieczność zachowania bardzo rygorystycznych zasad higieny obowiązujących w zakładach przetwórstwa. Co ciekawe, zasadom tym podlega […]

Więcej...

Jak przeprowadzić badanie na czystość powierzchni?

W zakładach przetwórstwa mleka i tworzenia nabiału zasady higieny powinny przybierać naprawdę rygorystyczną formę. Tym bardziej że szkodliwe drobnoustroje mogą znajdować się na niemal każdej powierzchni, stanowiąc zagrożenie dla jakości całych partii produktu, a co za tym idzie dla wizerunku firmy. Jednak jak sprawdzić, czy dana powierzchnia spełnia wymogi dotyczące czystości? Jakie testy można zastosować? […]

Więcej...

Jakie produkty bada się systemem EPIC?

Analityka mleka to ważny dział, który obejmuje szereg badań pozwalających określić skład mleka i weryfikujących jego przydatność do spożycia. Przeprowadzane badania pozwalają stwierdzić m.in. procentową zawartości tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy, czy wody obecnej w danym produkcie. Ale to nie koniec. Odpowiednio dobrany test pozwala także sprawdzić ogólną liczbę drobnoustrojów i komórek somatycznych, które znajdują […]

Więcej...

Do czego służy luminometr?

Produkcja żywności to bardzo szeroka dziedzina, w której ogromne znaczenie mają wysokie standardy jakości. Czynniki te wpływają zarówno na klasę finalnego produktu, ale także na bezpieczeństwo konsumentów jak i postrzeganie przez nich danej marki. Duże znaczenie ma m.in. systematyczne monitorowanie higieny dotyczącej stosowanych przyrządów i wykorzystywanych powierzchni. Aby przeprowadzić szybką, ale dokładną weryfikację stosowane są […]

Więcej...

Jakie zastosowanie mają testy ATP w przemyśle nabiałowym?

Prowadzenie przetwórstwa nabiałowego wymaga zachowania bardzo wysokich standardów bezpieczeństwa i higieny. Znaczenie takiej dbałości podkreślają m.in. specjalistyczne raporty, które donoszą, że każdego roku odnotowywane są liczne przypadki zatruć, wywołanych przez nieznane dotąd szczepy patogenów. Kluczowe znaczenie ma więc wykorzystywanie nowoczesnych metod pozwalających na sprawdzenie jakości surowców, a także higieny wykorzystywanych urządzeń i powierzchni roboczych. Aby […]

Więcej...

Jak należy przechowywać testy ATP?

Działalność związana z przetwórstwem mlecznym i tworzeniem produktów z kategorii nabiału wymaga zachowania wysokich standardów higieny. Praktyka pokazuje, że nawet najmniejsza ilość zanieczyszczeń może bowiem powodować skażenie nie tylko części surowca, ale nawet całej partii produktu. Niedopatrzenie w tej kwestii mogłoby prowadzić do odnotowania przypadków zatrucia pokarmowego, a co za tym idzie do strat finansowych […]

Więcej...

Jakich testów używa się do wykrycia antybiotyków w mleku?

Mleko, które spożywamy, a co za tym idzie także nabiał, powinny być produktami najwyższej jakości, które są zdrowe i wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Aby tak było bardzo ważne jest badanie tego typu propozycji m.in. pod kątem występowania antybiotyków i ich pozostałości. Jakie testy są wykorzystywane do wykrycia niekorzystnych substancji? Temat ten omawiamy w naszym artykule.  

Więcej...

Etapy dojrzewania sera

Do przeprowadzenia procesu dojrzewania serów potrzebna jest stabilna temperatura otoczenia, zazwyczaj między 12 i 14 ⁰C. Z wyjątkiem serów typu szwajcarskiego, których dojrzewanie na pewnym etapie wymaga temperatury około 20 ⁰C. Istotnym elementem przygotowania dojrzewalni jest dostęp do świeżego powietrza, równomierne wietrzenie bez gwałtownych wahań temperatury oraz zapewnienie odpowiedniej wilgotność na poziomie między 75 i […]

Więcej...

Po czym poznać jakość sera?

Na rynku dostępne są sery w wielu gatunkach, kolorach i postaciach oraz tak zwane wyroby seropodobne, imitujące ser. Wiele osób ma nadal trudność z rozpoznaniem istotnej różnicy. Na pewno będą to rozbieżności w smaku i cenie. Co jeszcze warto wiedzieć, aby móc poznać jakość i autentyczność sera? O tym w naszym wpisie. Zapraszamy.

Więcej...

Jak przebiega luminometryczne badanie mleka UHT?

W celu uniknięcia strat oraz zaoszczędzenia nakładów przemysł mleczarski wykorzystuje tak zwane czujniki biologiczne. Przykładem takiej procedury jest poddanie badaniu luminometrycznemu mleka surowego, będącego po obróbce cieplnej lub w trakcie przechowywania, co pozwala na ustalenie ogólnej liczby drobnoustrojów, liczby przetrwalników Bacillus i beztlenowych laseczek przetrwalnikujących, redukujących siarczany i gazotwórczych. Luminometria umożliwia również określenie liczby bakterii […]

Więcej...